Terima kasih kepada semua pengunjung blog zilakasim..... mulai dari 22 feb 2010... zilakasim sudah bepindah ke www.zilakasim.com.... nanti klik gambar kat bawah untuk masuk blog baru ni ekkkk...... TQVM

About Me

My photo
I'm working lady but have interest in sewing.... Menjahit adalah terapi paling berkesan untuk aku hilangkan sifat panas baran... syukur ke hadrat ilahi

Tuesday, December 8, 2009

Istilah fat Quater

Ada org tanya saya apa itu fat quater ? sebenarnya banyak istilah yg dalam dunia quilt & patchwork. Fat Quater ni ialah semeter kain bahagi 4, maksudnya kain mula2 di potong dua pastu lagi potong 2 utk yg dah dipotong lagi, cam 4 segi tu.... kira kita dapat kain 1/4... biasa kalu beli kain kat kedai craft beli 1/4 tu cam panjang, fat quater ni 4 segi nyerrrr... fat 8 pula 1 meter bagi 8....hehehe dulu aku pun tak tahu juga, maklum la baru berjinak2 dgn dunia quilt N patchwork ni... lama2 tu baru tahu





Ni saya bagi a few word yg sayabagi maksud dia
  1. Quilting - maksudnya kita lapiskan kain bersama batting atau fiber atau span, pastu jahit utk kasi timbul
  2. Pacthwork - kita potong kain2 pastu kita jahit balik utk jadi satu artikel
  3. Applique - kita potong kain utk dijadikan artikel, pastu jahit di atas kain yg lain..
  4. Rotary cutter - utk potong kai  kasi lurus n cantik
  5. ruler - sebagai guide masa nak potong
  6. mat - utk alas masa nak potong
  7. loop turner - nak terbalik kain contohnya utk dijadikan tali
  8. slash - mula jahit kain yg belapus, biasanya min 5 lapis, pastu potong kat tengah2 jahitan tu... pastu gosok utk hasilkan bulu2 pada kain
  9. Mek Sue - ni istilah karektor Suebonnat.. really famous hehehe
Apa lagi istilah ekkk... kalu u all nak tanya... boleh buat pertanyaan ekkk... otak dah beku.. hhehehe






post signature

5 comments:

FAWA on December 8, 2009 at 12:34 PM said...

fat quater....suku dr 1 meter kain..!

zilakasim on December 8, 2009 at 1:13 PM said...

betul suku dari kain tapi ukuran dia tu... cam 4 segi.. hehe tak reti nak explain

m|sa on December 8, 2009 at 5:25 PM said...

leh rujuk link ni utk gambarajah...

http://quilting.about.com/od/stepbystepquilting/ss/fat_quarters.htm

MamaDaniel on December 16, 2009 at 12:30 PM said...

salam perkenalan kak..
kalau jelly roll tu apa maknanye ek? tq..

zilakasim on December 16, 2009 at 1:13 PM said...

jelly role tu kain yg kecik2.. saiz lebih kecik dari fat 8.. selalu diaorg mmg gulung2 cam jelly

Related Posts with Thumbnails